InfoTourist Információs Iroda Bemutatkozás Akciós ajánlatok Programok Részvételi feltételek Fórum Látnivalók Galéria Kapcsolat Flash Player 10 letöltése Internet Explorer böngészőhöz Flash Player 10 letöltése Mozilla Firefox böngészőhöz Magyar Deutsche English Bemutatkozás Szállásajánlataink Ingatlanajánlataink Bemutatkozás Kezdőoldal

E-mail: infotourist.zanka@gmail.com

Tel.: (30) 959-1395 Fax 87/ 468 524

Főoldal

E-mail

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Leiratkozás

 

további időjárás

 

Szállásajánlataink

Zánka (27)

Eladó gazdasági épületek

Zánka (2)

Google PageRank értékek

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

Partnereink

e-Szállás Portál

Balatoni szállás.wyw.hu

Társközvetítő iroda

Go-Lap

Web-Mixer Software

Webkatalógus

ADP linkek - linkkatalógus

Belföldi és külföldi szállás és apartman

 

Bemutatkozás

Információk Zánkáról

Zánka község Veszprém megyében a Balaton északi partján szép természeti környezetben helyezkedik el. Nagyon jó területi adottságai miatt már a rómaiak idején is lakott hely volt. A népvándorlás korából származó leletek igazolják, hogy a környék völgyeinek kapujában már akkor teleülés volt. Zánka szláv eredetű, neve is ezt igazolja. Írott forrásmunkák már 1164-ben említik a község nevét. A török hódoltság alatt a község lakossága csökkent, majd utána következett betelepítések alatt népesedett újra. Történelmi emlékekből bizonyítható, hogy Zánka halászfalu volt.

Az 1960-70-es években a község idegenforgalmi jellege és vonzása megnövekedett. Sok új nyaraló épült. Ezzel arányosan kezdett emelkedni a község lakosságának száma. Zánka 1946-ig Zala megye közigazgatási területéhez tartozott, amikor is a Balatonfüredi járással együtt Veszprém megyéhez csatolták.

A tanácsok megalakulását követően több alkalommal módosult a Zánka Községi Közös Tanácshoz csatolt települések köre. 1990-ig a demokratikus önkormányzati választásokig a Közös Tanácshoz 8 település tartozott. Zánka igazgatási területéhez tartozik az országos, sőt európai hírű Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Kht.

Az önkormányzati választásokat követően létrejött helyi önkormányzat alapvető célkitűzése a község idegenforgalmi jellegének továbbfejlesztése, a helyi lakosság és az üdülőnépesség életkörülményeinek javítása.

2008. január 01-én Zánka állandó lakosság száma: 956 fő, lakónépesség: 906 fő.
Forrás: Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltsége.

Zánka község Önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve intézi a település közügyeit, gondoskodik a közszolgáltatásokról, a helyi hatalom gyakorlásáról, a mindezekhez szükséges feltételek megteremtéséről, támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit.

A Balaton

Európa legnagyobb sekély vizű tava. Fiatal, mintegy 10-12 000 éves tó- A tengerszint felett 105 m-rel helyezkedik el. Az északi szélesség 47. és a keleti hosszúság 17-18. foka között, északkelet-délnyugati irányban 77 km hosszan elterülő 14-4,5 km között változó szélességű, 600 négyzetkilóméter alapterelületű tó.

Vízmélysége a tihanyi kútnál 13 m, máshol 1-5 m közt változik. A partvonal 200 km hosszú. Selymesen simogató vize nyáron 20-30 ?C télen viszont sokszor összefüggő jégtakaró borítja. Környéke ideális a szőlőtermesztésre.

 

2010. január 18. óta 247511 látogató járt itt.